خدا دعا را تنها از دو طریق مستجاب می‌کند

“زیرا کدام قوم بزرگ است که خدایشان نزدیک ایشان باشد آن‌گونه که یهوه، خدای ما است، هر گاه نزد او دعا می‌کنیم”؟ (تثنیه ۷:۴)

بیشتر مسیحیان لحظه‌ای را دارند که ناامیدانه دعا می‌کنند. خودم را به یاد می‌آورم. انگار تمام آینده‌­ام داشت از هم می‌پاشید. من پیام‌های عجولانه‌­ای برای دوستانم می­‌فرستادم و دردم را با آنها در میان می­‌گذاشتم و از آنها می‌خواستم برایم دعا کنند. در سکوتی اشک‌آلود فرو رفتم، با این احساس که کلمات سرانجام من را ناکام گذاشتند. نیاز داشتم خدا را صدا بزنم، اما حیران بودم نمی‌­دانستم صدایم را می‌شنود یا اصلا اهمیتی به من می‌­دهد؟ در آن لحظه او را چه صدا کنم؟ دعایم چگونه باید شروع شود؟ چه کسی من را می­‌شنود؟

ما خدا را با نام‌های مختلفی می‌خوانیم: خدا، خداوند، پدر، عیسی، روح، منجی و تعداد بی‌شماری دیگر. هر یک شخصیت خدا را روشن می­‌کنند. گاهی با نام‌های خاصی خدا را صدا می‌زنیم که بر نیکی و رحمت او تاکید کنیم. گاهی ما یک شخص خاص از تثلیث را صدا می‌زنیم، درست مانند وقتی­‌ که به نام پدر دعا می­‌کنیم. زمان‌های دیگر از عنوان او یعنی خداوند استفاده می‌کنیم.

در آن شب پر از اشک و ناامیدی من می­‌دانستم چه کسی را صدا بزنم. نام جدیدی نبود. میلیون‌ها مسیحی در طول ادوار با آن خدا را خوانده بودند. وقتی در دانشگاهِ پیوریتن‌ها درس می‌خواندم این نام را پیدا کردم، نامی که شروع کرد به تغییر دادن ذهنیت من در مورد این که خدا کیست و چگونه مرا دوست دارد.

مشیت الهی کیست؟

یکی از پدران کلیسای اولیه به نام ایرنائوس[1]نوشت: “خالق هستی… مشیت الهی را بر همه چیز اجرا می‌کند و امور دنیای ما را سامان می­‌دهد”. مشیت الهی، روش حاکمیت خدا بر تمام خلقت است. اما این بسیار خاص است. بیش از یک هزاره بعد جان کالوین نوشت: “او از تمام خلقت پشتیبانی و مراقبت می­‌کند و آنها را روزی می­‌دهد حتی تا آخرین گنجشک… هیچ ‌چیز تصادفی اتفاق نمی‌افتد”. خدا مراقبت می­‌کند، روزی می­‌دهد و در حاکمیت خود بهترین را برای مخلوقاتش در نظر دارد.

می­‌توانم مباحث و جدل‌های فراوانی را دربارۀ حاکمیت خدا در دانشگاه الهیات به یاد بیاورم. داستان‌های وحشتناکی از واعظین بسیار متعصب شنیده می‌­شد که از این تعلیم همچون یک پتک استفاده می­‌کردند. اما این تعلیم، مشیت خدا بود که حاکمیت خدا را از یک پتک به بالشی نرم تبدیل کرد که سر خسته‌ام را روی آن بگذارم. بارها و بارها به من گفته شد که خدا بر همه چیز در دنیا و در زندگی من حاکم است. اما پیام مشیت الهی چشمانم را به حقیقت باز کرد: محبت خدا بر حاکمیت خدا حاکم است. حاکمیت او قانونی خشن و بی‌روح نیست که اهمیتی به انسان ندهد یا احساسی نسبت به آن نداشته باشد. در تعلیم مشیت الهی به‌روشنی می­‌بینیم: خدا نیازهای قومش را بر طرف می­‌سازد و این بر اساس محبت او به آنهاست.

وقتی مشیت الهی است که از شما مراقبت می‌کند دیگر نیازی نیست بابت از دست دادن، درد یا مرگ بترسید. این همان اساس تعلیم عیسی در متی (۲۵:۶-۳۴) است. او در متی (۲۵:۶) می‌گوید نگران هیچ‌ چیزی نباشید. عیسی می‌گوید ما می­‌توانیم به مشیت خدا در تمام خلقت بنگریم تا ذره‌‌ ذرۀ محبت او به خودمان را ببینیم. پرندگان نمی‌کارند، اما روزی خود را می‌گیرند (متی ۲۶:۶). سوسن­‌های صحرا زحمتی نمی‌کشند، با این وجود حتی سلیمان نیز مانند یکی از آنها آراسته نشد (متی ۲۸:۶-۲۹) و عیسی می­‌گوید ما فراتر از همۀ آنها هستیم. خدا فقط خالق ما نیست، بلکه پدر مهربان ماست.

پایان‌بندیِ عیسی ضربۀ نهایی به هدف است. او می­‌گوید: “اقوام بت­‌پرست در پی همۀ این‌گونه چیزهایند، اما پدر آسمانی شما می­‌داند که بدین همه نیاز دارید. بلکه نخست در پی پادشاهی خدا و عدالت او باشید. آن‌گاه همۀ اینها نیز به شما عطا خواهد شد” (متی ۳۲:۶-۳۳).
او آگاه است که بدین همه نیاز دارید.

مشیت الهی مستبدانه نیست. او با یک آزمون کیهانی برای تحمل درد، فرزندانش را از برکات خود محروم نمی­‌کند. مشیت الهی، خدای ماست و او نیازهای ما را می­‌داند. او همۀ آنها را به ما فزونی خواهد بخشید.

در آن شب تلخ و پر از اشک دریافتم خدایی که به درگاهش دعا کردم خدایی است که می­‌داند به چه چیزی نیاز دارم و آن را برایم فراهم می­‌سازد.

دعا و مشیت الهی

اگر این درست باشد، زندگی دعایی ما از فریبندگی و اغفال، داد‌ و‌ ستد یا ادعای دروغین سر‌سپردگی و اعتماد به خدای روزی‌رسان، تغییر می‌کند. خدایی که مشیت است. وقتی به اینجا برسد، خدا فقط به دو طریق دعاهای ما را پاسخ می­‌دهد: مشیت یا محافظت.

اگر آنچه را در دعا خواسته‌­ایم به ما بدهد، دلیل آن محبت عظیم اوست. اما برعکس آن نیز صادق است (و آنچه ما اغلب از دست می‌­دهیم): اگر خداوند آنچه را می­‌خواهیم به ما ندهد پس در مقابل آن از ما محافظت می­‌کند. زیرا خدا فقط هدایای خوب به فرزندانش عنایت می‌کند، هر گاه ما را از آنها محروم کند باید مطمئن باشیم آن برکت هدف نهایی او نبوده است: برای آن که به شباهت مسیح درآییم.

گاهی خدا آنچه را از او می‌­خواهیم از ما دریغ می‌کند، زیرا خودِ آن چیز بد است. گاهی هم به‌دلیل ثمرۀ پوسیده‌­ای که آن چیز در زندگی ما می‌­آورد، یا درد پنهانی که در ما ایجاد می‌­کند یا درس و سازندگی که از بین می‌­برد، آن را از ما دریغ می­‌کند. گاهی “نه” از جانب خدا برای یک دوره و فصل از زندگی ماست که به موجب آن او چیزی را در صبوری و انتظار برای ما فراهم می‌کند، چیزی­‌ که ما نتوانستیم از طریق رضایت لحظه‌ای به‌ دست آوریم. اغلب از ما خواسته می‌شود مانند آن زن در مَثَل عیسی باشیم که از یک قاضی ناعادل درخواست عدالت داشت، منتظر خداوند باشیم و در خواستۀ خود پافشاری کنیم. اما حتی در این صورت هم، خدا قاضی ناعادل نیست.

در آن لحظات، تحمل او تا وقتی است که در برابر او ذلیل شویم و به خاک بیافتیم، در واقع او در زمان مشیت، خود ما را می­‌سازد و بنا می­‌کند، تا زمانی‌ که ما آمادۀ دریافت پاسخ او باشیم.

پاسخ او هر‌چه باشد، باید در این مورد مطمئن باشیم: در هر درخواست اجابت­‌شده و در هر “نه”، آنکه به دعاهای ‌ما پاسخ می­‌دهد، خودِ مشیت است. او در تجسم، صلیب و رستاخیز مسیح به ما نشان می­‌دهد تا چه حد خواستار خیریت ماست.

چارلز اِسپِرجِن[2]زمانی از خدا چنین گفت: “یک مسیحی در جایی به خدا اعتماد می­‌کند که نمی‌تواند هیچ نشانی از او بیابد”. وقتی شبِ تاریکِ روح می­‌رسد، وقتی اشک‌ها همچون رودخانه‌­ای پس از باران جاری می‌شوند، وقتی انگار دعاهای ما از بام خانه به بیرون سرازیر می‌شوند، می‌­توانیم مطمئن باشیم دعاهای ما شنیده و پاسخ داده می­‌شوند، نه‌تنها توسط خدای حاکم بر همه چیز بلکه توسط خدایی که همه چیز را برای ما فراهم می­‌سازد، روزی ما را می­‌دهد و وعده می­‌دهد تا همه چیز نو شود.

مشیت الهی، ما را دوست دارد و ما را می‌شنود.


[1] اسقف یونانی که به­‌خاطر نقشش در هدایت و گسترش جوامع مسیحی در نواحی جنوبی فرانسۀ امروزی مورد توجه قرار گرفت.

[2] یک واعظ خاص بَپتیست انگلیسی بود. او در میان مسیحیان فرقه‌های مختلف بسیار تاثیرگذار بوده است و به‌ عنوان (شاهزادۀ واعظان) شناخته می‌شود.


این صفحه را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.